Är du nybörjare inom sälj? Känner du dig orolig för att inte prestera? Utgå från våra tre tips och behåll lugnet för en lyckad start.

Vi har alla varit nybörjare någon gång och det är inte alltid lätt. Speciellt inte inom ett yrke som så tydligt mäter prestation och resultat. Men låt inte siffrorna skrämma dig; med de tre grundpelarna mål, behov och uppföljning kommer du snart känna dig varmare i kläderna.

1. Skapa egna mål

Vad vill du? Vad är dina mål när du säljer? För att känna dig motiverad är det viktigt att definiera varför du säljer och vad det arbetet är värt. Dels för dig personligen, dels för ditt företag. Det hjälper när självförtroende svajar till och sporrar dig till att fortsätta.

En sak som är bra att tänka på när du skapar egna mål är att göra dem SMARTa – alltså specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbestämda. Gör du det, ja då blir de mycket lättare att utvärdera senare.


Utvecklas som säljare Lime Go logo

Få koll på dina mål och hur du ligger till – hela tiden. Med Lime Go.


2. Lär dig identifiera behov och potentiella köpare

Som nybörjare inom sälj kan det vara svårt att ”springa på rätt bollar”. För att knäcka den hårda nöten behöver du se till de behov som dina leads och potentiella kunder har. Vad behöver de hjälp med? Vad finns det för problem? När du tagit reda på det blir det inte bara enklare för dig att prioritera, utan du kommer sannolikt även känna att det blir lättare att sälja in dina produkter eller tjänster.

Läs mer: Några förkläden – och hur de hjälper dig förstå dina kunders behov

3. Utvärdera dig själv

Genom att ha koll på dina säljaktiviteter (hur många du gör, när och vilka resultat de ger m.m.) och utvärdera dig själv regelbundet, så kan du göra snabba framsteg som nybörjare. Du kan se vad som funkar bra och mindre bra, för att stegvis hitta de säljtekniker som fungerar för dig och din bransch.

Läs mer: Ha ett tydligt mål med allt du gör

Sist, men inte minst: Det tar tid att bygga upp erfarenhet och bli riktigt duktigt på något. Håll ut och kämpa på!