Vi har tidigare här på bloggen pratat om vad vi lärt oss från alla de tusentals säljprocesser vi deltagit i genom åren. Vi bestämde oss för att ta det ett steg längre och kolla på de gemensamma nämnare vi sett i alla dessa säljprocesser, saker som vi påstår är sanna i allt arbete med försäljning. Håller du med oss?

Hur fungerar sanningen?

Ett tydligt mål hjälper dig helt enkelt veta vad du ska göra för att nå dit du vill. Se till att ha mål med allt du gör i ditt säljande!

Hur är livet utan sanningen?

Du vet inte riktigt hur du ligger till, om du behöver göra fler säljsamtal eller om du kan spela golf efter lunch på fredag. När månaden sammanställs får du en smärre chock när du inte är i närheten av att klara av din budget. Eller tvärtom. Du överpresterar men har ingen aning om varför.

Hur är livet med sanningen?

Med dina mål tydligt nedbrutna i hur många aktiviteter du ska göra och vad målet är med varje aktivitet så har du alltid koll på hur du ligger till. Med veckans mål avklarade och måndagens möten bokade så kan du med gott samvete gå 18 hål efter lunch på fredag.

När månadsslutet närmar sig vet du precis hur du ligger till och kan enkelt analysera varför utfallet ser ut som det gör.

Varför fungerar sanningen?

Du vet vad du ska göra för att lyckas

Vad är din målbudget för i år? Låt oss säga 5 miljoner kronor. Hur ska du nå dit? Genom att bryta ned ditt mål såklart!

Vi säger att din snittaffär är värd 50 000 kr. Då måste du med andra ord göra minst 100 affärer i år för att nå ditt mål. För att göra 100 affärer behöver du göra ungefär 200 kundbesök. Och för att göra 200 kundbesök behöver du ringa minst 800 säljsamtal. 800 samtal kräver i sin tur någonstans runt 4000 lyft, dvs du får ett säljsamtal på var femte försök.

Nu kan du bryta ner din budget per dag:

  • 4000 lyft / 220 arbetsdagar = 18 lyft om dagen.
  • 800 säljsamtal / 220 arbetsdagar = 4 samtal om dagen
  • 200 kundbesök / 220 arbetsdagar = nästan 1 besök per dag.

För att nå ditt årsmål måste du alltså göra minst 18 lyft, ungefär fyra säljsamtal och göra ett kundbesök per arbetsdag. Om du når dina dagsmål varje dag kommer du att klara ditt mål för året. Svårare än så är det inte!

Du utmanar dig själv och ditt säljande

Ett bra uppsatt mål fungerar inte bara för att veta vad du ska göra, utan även för att utveckla och motivera dig i ditt säljande. Ringde du dina fyra samtal idag? Bra jobbat! Kan du göra fem imorgon?

Om du saknar mål vet du aldrig om du lyckats.

Vanliga frågor

Hur vet jag vilka mål jag ska sätta?

Till en början genom att fråga andra eller testa dig fram. Hur många säljsamtal ringde du igår? Om det visar sig vara en omöjlig nivå att hålla, justera då målen försiktigt.

Varför blir målen tuffare och tuffare varje år?

För att motivera dig. Hur kul är det att uppnå samma sak, om och om igen?

Hur vet jag att mina mål är tillräckligt tuffa?

Genom att jämföra dig med andra. Sätt gärna upp små tävlingar i arbetsvardagen och få med en kollega på tävlingen:

  • Om du är först till 5 säljsamtal får din kollega hämta kaffe.
  • Om du är först att uppnå 10 säljsamtal per dag, fem dagar i rad får kollegan bjuda på lunch.

Håller du med?

Håller du med oss om hur viktigt det är att ha ett mål? Vilka är dina säljsanningar?