Var är inspirationen när du behöver den? Och var är tipsen som du faktiskt kan använda? Att jaga nya kunder kan lätt bli tröttsamt och inte blir det bättre när samma gamla kundråd dyker upp stup i kvarten. Här kommer därför tre kreativa sätt att hitta nya kunder på – som både inspirerar och konkretiserar.

Känner du igen fraserna “utnyttja befintliga kunder”, “var med på mässor” och “gå med i nätverk”? På nätet finns det många tips och tricks för hur du bäst hittar nya kunder, men tyvärr är många tråkiga och allt för abstrakta. Så här tycker vi du kan tänka istället.

1. Skapa extrema accessoarer till ditt företag

Ett smart och uppseendeväckande sätt att nå ut till fler potentiella kunder är att skapa udda produkter eller tjänster. Utgå från era kunders livsstil eller era kärnvärden och gör en rolig grej av det. Det kan verka lite klurigt men är fullt möjligt.

3 kreativa sätt att hitta nya kunder - St Erik

Ölmärket S:t Eriks Bryggeri är ett bra exempel. De lanserade tidigare i höstas världens dyraste chips. Varför? “Ett förstklassigt öl förtjänar ett förstklassigt tilltugg” var deras svar. Genom att göra något extremt, men som ändå var relaterat till företaget, lyckades de skapa uppmärksamhet. Men framförallt visade de att deras varumärke är för alla som vill njuta av en lyxigare livsstil, inte bara för “öldrickare”. En något bredare målgrupp, eller hur?


Hitta nya kunder. Enkelt.

Vill du ha fler tips på hur du kan hitta nya kunder i vardagen? Med Lime Go är det enkelt att hitta kunder varje dag, året om.

Upptäck Lime Go

2. Driv med målgruppen

Ingen företagare vill göra sin målgrupp upprörd och många fastnar lätt i snäll-träsket när de jagar nya kunder. Just därför kan det vara effektivt att göra tvärtom och våga driva lite med sin målgrupp. Humor avväpnar som bekant och kan göra nya kunder mer vänligt inställda till dig. Du fick ju dem trots allt att skratta, så då kan de ju lika gärna höra på vad du har att säga?

Några som verkligen lyckats med sin humor är ICA. Kommer du t ex ihåg när Sebastian bjöd kollegorna på en vegetarisk middag för någon månad sedan och alla tyckte det var gott fram tills att de fick veta vad de ätit? Alla, oavsett kost, känner igen ursäkterna som reklamen driver med. De som är vegetarianer gillar att ICA “står på deras sida” och driver med människor som alltid vill ha kött, medan de personer som äter kött kan skratta åt sig själva utifrån – och få en påminnelse om att det inte är så dumt med vegetariskt.

3. Stick ut genom att smälta in

“Att befinna sig där kunderna är” är en av grundreglerna i marknadsföring och för att få nya kunder. Men för att verkligen sticka ut och fånga nya potentiella kunder behöver du ta det ett steg längre. Det kan handla om att placera ut dina produkter på oväntade ställen eller att göra ett roligt budskap av vardagssaker. Låt fantasin flöda! Se bara till att det är i vardagsnära miljöer där dina potentiella kunder rör sig.

3 kreativa sätt att hitta nya kunder - AXE

Varför inte inspireras av Axe? När de placerade ett tillägg bredvid vanliga nödutgångsskyltar skapade de ett helt nytt budskap. Istället för att mannen springer mot en dörr jagades han kvinnor. På ett så enkelt, men kreativt sätt, kunde Axe väcka människor ur vardagslunken och få fram sitt budskap att deras produkter gör män oemotståndliga.

Har S:t Eriks Bryggeri, ICA och Axe kickat igång inspirationen och kreativiteten? Bra! Ibland är en injektion av kreativitet just vad som behövs för att hitta nya kunder.